Hindoe Goed Nieuws (Dutch)

Hindu Good News

De wereld bevindt zich in een overgangstijd. Globalisering, toenemende verplaatsing van mensen over nationale grenzen, milieu-uitdagingen, religieuze conflicten, opkomende economieën en een multipolaire wereld vragen allemaal om verschuivingen in het denken om eeuwenoude menselijke dilemma’s en problemen op te lossen.

Veel van de aangeboden oplossingen om de uitdagingen van vandaag op te lossen, lijken moe, verouderd en ontoereikend. Zij en de instellingen die zijn opgericht om ze te propageren, komen voornamelijk voort uit het wereldbeeld van het Westen, dat al bijna een half millennium dominant is in de wereldaangelegenheden. Dit wereldbeeld is op zijn beurt diepgaand gevormd door de geschiedenis, mythen, intellectuele tradities en religieuze overtuigingen die eigen zijn aan Europa en Amerika.

Terwijl de slinger weer naar Azië en opkomende economieën en machten zwaait en hun culturele stemmen vindt, staan ​​we op een moment van kansen. Velen van ons zouden de verschillende stemmen van de wereld kunnen afwijzen, zoals we gewend zijn, vooral wanneer ze lang gekoesterde overtuigingen in twijfel trekken. Of we zouden nieuwe paradigma’s kunnen erkennen, hoe ontwrichtend ze ook zijn voor de bevoorrechte positie van het Westen, maar toch veelbelovend in hun vermogen om de wereld opnieuw vorm te geven, niet alleen ten behoeve van westerlingen, maar voor de hele mensheid.

Een van de oude paradigma’s die we allemaal hebben gehoord, wordt verondersteld in de uitdrukking “goed nieuws” die door christenen wordt gebruikt. (De uitdrukking “goed nieuws” is een letterlijke vertaling van het woord evangelie, dat verwijst naar de verslagen van Jezus ‘leven in de bijbel.) Het christelijke goede nieuws wordt gewoonlijk geassocieerd met de reddende daden van God door het offer aan het kruis van hem. enige zoon, Jezus Christus, voor de verzoening van de zonden van de mensheid. Toch vinden hindoes zo’n verzoening niet nodig. Want de mens is helemaal niet zondig, maar goddelijk. En wij, ieder van ons, zijn begiftigd met hetzelfde potentieel als Jezus, om deze goddelijkheid in onszelf hier en nu bloot te leggen – zonder de noodzaak van iemand anders ‘eerdere offer. Om dit krachtige idee uit te leggen, hebben we de term “Hindoe goed nieuws” ™ bedacht

Zulke blijde tijdingen zijn slechts een glimp van het hindoeïstische goede nieuws ™, dat het eigen potentieel van de mens verhoogt, de essentiële eenheid van God, de mens en de kosmos benadrukt, en benadrukt dat diversiteit in plaats van uniformiteit het meest ware begrip van de werkelijkheid is. Enkele van de belangrijkste beloften van een dergelijk wereldbeeld zijn onder meer:

Er bestaat niet zoiets als erfzonde in de typisch christelijke zin. We zijn allemaal oorspronkelijk goddelijk, zoals beschreven door de Sanskrietterm sat-chit-ananda

Historische profeten en messiassen hebben geen controle over de toegang tot spirituele waarheid, zoals in het christendom en de meeste Abrahamitische religies. Yoga en aanverwante spirituele praktijken stellen ons in staat om een ​​staat van vrijheid van de geschiedenis te bereiken – inclusief historisch gevormde gemeenschappelijke identiteiten, rassen, bloedlijnen en claims van religieuze exclusiviteit op basis van een unieke historische gebeurtenis. Met andere woorden, we zijn niet afhankelijk van historische profeten, of de machtsinstellingen die na hen zijn ontstaan.

Er is geen fundamenteel conflict tussen dharma en wetenschap, en ook niet in het verleden.

Er hoeft niet bang te zijn voor “chaos” zoals in veel westerse kosmologie en mythe. Wat vaak in negatieve zin als chaotisch wordt beschouwd, is slechts de natuurlijke en normale manifestatie van de werkelijkheid. Het zijn alleen de grenzen van de menselijke cognitie die de complexiteit van de natuur verkeerd interpreteren, haar beschouwen als beangstigend en kwaadaardig, en waardig om te worden vernietigd.

Een zalig mensenleven is mogelijk met respect voor de natuur. De natuur hoeft niet te worden verwoest om “vooruitgang” en “vooruitgang” te boeken – inderdaad, onze eigen evolutie zou worden versneld zonder de schending van het web van onderlinge verbondenheid dat ons ondersteunt.

Er is geen enkele gecentraliseerde religieuze autoriteit nodig om ons naar ons ultieme potentieel te helpen. Men kan experimenteren en zijn eigen pad ontdekken met behulp van de ontdekkingen en hulpmiddelen van voorbeelden uit het verleden als richtlijnen.

Wederzijds respect tussen alle geloven en tradities is een principekwestie in het hindoeïsme, niet een buiging voor “politieke correctheid” of een met tegenzin opgelegde noodzaak van buitenaf. Het gaat veel verder dan louter ‘tolerantie’ voor anderen die verschillende paden volgen. We verwerpen claims van exclusiviteit en mandaten om anderen tot de eigen religie te bekeren.

Deze website https://beingdifferentbook.com biedt essays en discussies over een breed scala van dergelijke ideeën, aannames en praktijken, allemaal onder de paraplu van Hindu good news ™. Deze berichten bevatten en weerspiegelen de filosofische en metafysische opvattingen van alle dharmische tradities van India – hindoeïsme, boeddhisme, sikhisme en jaïnisme. Met het bovenstaande als onze wegwijzers en door voortdurende discussies en debatten, hopen we een nieuw tijdperk van interreligieuze relaties, relaties tussen geloof en wetenschap, en relaties tussen mens en natuur in te luiden.

Het recente boek BEING DIFFERENT: An Indian Challenge to Western Universalism (Harpercollins, 2011), onderzoekt hoe dit wereldbeeld anders is dan het reguliere westerse denken, inclusief de joods-christelijke variant, de seculiere variant gebaseerd op de Europese verlichting en het postmodernistische denken.


Leave a Reply